A Szabad Szoftverek szellemisége: a tudás megosztásának öröme

5/31/2022
Csapat

Már elérhetőek a 2022-es Szabad Szoftver Konferencia videós anyagai a konferencia honlapján, illetve az SFD-Szeged Youtube csatornáján, így bárki, aki lemaradt volna a rendezvényről, online is megtekintheti azokat. A konferencia Szegeden, az Agórában zajlott május 13-án, Havasi Ferenc főszervezésében, valamint a WebOrbit és a Digitális Jólét Nonprofit Kft. társszervezésében.

Több mint 30 előadást tekinthettünk meg az idei Szabad Szoftver Konferencián, minek keretein belül már tizedik alkalommal jöttünk össze megosztani tudásunkat és tapasztalatokat cserélni a szabad szoftverek témájában. A rendezvény támogatói és kitelepülői között köszönthettük az EPAM-ot, a P92 Solutionst, az fsf.hu alapítványt, a Pronovixot, a Scoliát, a Szegedi Tudományegyetemet, illetve a Computerworld-öt is. A látogatók nem csupán az előadásokon szerezhettek naprakész információkat a különböző technológiák használatáról, az azokat követő kerekasztalbeszélgetések szakmai párbeszédek kibontakozásának is teret adtak. Idén először nemzetközi szintre is sikerült emelni a rendezvényt – a V4 országaiban ugyanis az érdeklődők élőben követhették a konferencia minden előadását.

Havasi Ferenc, a rendezvény egykori megálmodója és főszervezője elmondta, hogy amikor 2005-ben elkezdték a konferencia – akkor még Szabad Szoftver Világnap – szervezését, még egészen más volt a szabad szoftverek világa. Viszont van, ami nem változott: a szabad szoftverek szellemisége ma is ugyanaz. – „Amióta számítástechnikával foglalkozom, vonzottak a szabad szoftverek, és sokat gondolkoztam azon, hogy miért van ez így. Vajon mi az a szellemiség, amivel a legjobban lehetne a szabad szoftvereket jellemezni, és ami olyan vonzóvá teszi őket számomra? Arra jutottam, hogy ez a szellemiség a megosztás örömében rejlik. Mert mit is osztunk meg? A konferencián a tudást, a szoftverek esetében pedig a szoftvert – és az érdekesség, hogy mindként esetben, bár megosztás történik, mégsem lesz semmiből kevesebb számunkra. Sőt, valószínűleg még többek is leszünk” – fejtette ki Havasi Ferenc gondolatait a konferenciát megnyitó beszédében. A rendezvényen összesen több mint 223 látogató fordult meg a nap folyamán, a streamet pedig 140-en követték Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából.

A WebOrbit idén szervezőként és kitelepülőként is részt vett a konferencián. Alább találhatók a rendezvényen készült fotók, jó nézelődést kívánunk hozzájuk! Jövőre újra találkozunk!

Képek a konferenciáról

WebOrbit Informatikai Kft.
Szeged, Magyarország
A missziónk, hogy minden ügyfelünknek a megfelelő eszközöket adhassuk a kezébe a projekje sikeréhez.